KYMPPI-hankkeessa on valmistauduttu ottamaan vastaan uusi työllisyydenhoidon tehtävä
Kympin työllisyysalueen valmistelua varten alueella on toiminut Etelä-Pohjanmaan liiton rahoittama KYMPPI-valmisteluhanke elokuusta 2023 alkaen, vuoden 2024 loppuun saakka. Hankkeen konkreettisena tavoitteena on ollut toteuttaa perustettavan työllisyysalueen tarkempi suunnittelu ja mahdollistaa suunnitelmien perusteella tehtävät päätökset alueen kunnissa siten, että Kympin työllisyysalue voi sujuvasti aloittaa toimintansa 1.1.2025 alkaen. Laajemmasta aluekehityksen näkökulmasta valmistelutyöllä on pyritty edistämään pidemmällä tähtäimellä myös työllisyyden edistämiseen, osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseen ja yhteistyön edistämiseen liittyviä tavoitteita. Lähtökohtana tulevalla työllisyysalueella on lähipalvelu henkilö- ja yritysasiakaspalvelussa.
Näistä lähtökohdista KYMPPI-hankkeessa on kuluneen reilun vuoden aikana otettu haltuun siirtyvää viranomaistehtävää mutta myös käyty aktiivista vuoropuhelua alueen eri toimijoiden kanssa. Palvelusuunnittelun lähtökohtana on ollut tunnistaa alueen työllisyyttä edistävät toimijat ja palvelut ja niiden nykytila sekä osallistaa kaikkia toimijoita yhteiseen palvelusuunnitteluun. Sitä varten valmisteluvaiheessa on järjestetty useita keskustelutilaisuuksia ja osallistuttu jo olemassa oleviin verkostoihin ja foorumeihin. ”On ollut todella ilahduttavaa huomata kuinka paljon kiinnostusta Kympin työllisyysalueen toiminnan suunnittelu ja kehittäminen on herättänyt kumppaneissa. Kaikilla toimijoilla on selkeä yhteinen tahtotila: tehdä yhteistyötä ja edistää työllisyyttä niin kuntalaisten kuin kuntien elinvoimaisuuden näkökulmasta”, toteaa KYMPPI-hankkeen projektijohtaja Anna-Elina Levijoki.
Palvelusuunnittelun ensisijaisena tavoitteena on ollut varmistaa työllisyyspalveluiden sujuva siirtymä siten, että työnhakija- ja työnantaja-asiakkaat eivät kokisi merkittäviä muutoksia tai katkoksia palvelussa siirtymän vuoksi. Huomion arvoista on, että palveluiden toteuttamista ohjataan vahvasti lainsäädännöllä (mm. Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä ja Työttömyysturvalaki). Esimerkiksi työnhakijoiden asiakaspalvelusta on säädetty laissa ja se ohjaa muun muassa asiakaspalveluprosessia. ”Toisaalta nyt meillä on mahdollisuus tehdä asioita toisin tai uudella tavalla. Koska sijoitumme jatkossa käytännössä jokaiseen kuntayhtymän kuntaan, aiomme tavata asiakkaitamme kasvotusten aiempaa useammin”, Levijoki kertoo.
Toissijaisena tavoitteena hankkeen työskentelyssä on ollut, että palvelusuunnittelun aikana käytyä vuoropuhelua ja verkostotyötä jatketaan Kympin työllisyysalueen toiminnan kehittämisessä ja vakiinnuttamisessa vuoden 2025 alusta alkaen. Työllisyysalueen toiminta ja palvelut halutaan nivoa tiiviisti osaksi kuntien muuta työllisyyden hoidon ekosysteemiä. Tällä tavoin voidaan synnyttää uusia, jopa innovatiivisia toimintamalleja ja palveluja ja tehostaa yhteistyötä alueen työllisyyden ja elinvoimaisuuden edistämiseksi. Verkosto- ja yhteistyötä on tehty ansiokkaasti tähänkin saakka ja se nähdään alueen merkittävänä vahvuutena ja potentiaalina kautta linjan.
Tutustu tarkemmin Kympin työllisyysalueen palvelusuunnitelmaan täältä: Kympin-tyollisyysalueen-palvelusuunnitelma-2025_13.12.2024.pdf
Lisätietoa KYMPPI-hankkeesta
Anna-Elina Levijoki, projektijohtaja, KYMPPI-työllisyysalueen valmisteluhanke
anna-elina.levijoki@kympin.fi, puh. 040 755 2916